Tieto recepty zvládne aj tvor kuchársky priemerne vzdelaný.  Skúsenosti ukazujú, že tieto jedlá chutia aj  dlhoročným "klobásopapkáčom". 

 

Nátierka z cíceru ( s droždím)

Suroviny:

malá šálka suchého cíceru, 1 kocka čerstvého droždia, 1-2 vajíčka, olej, cibuľa, korenie, soľ

Postup:

cícer namočíme do vody, najlepšie cez noc. Nasledujúci deň cícer uvaríme v inej vode do mäkka. Odstavíme a necháme vychladnúť. Medzitým na oleji speníme cibuľku. Pridáme k nej rozdrobené droždie a chvíľu spolu pražíme. Droždie sa "rozleje". Následne vlejeme do masy  trošku vody. Vznikne kašovitá hmota. Do hmoty pridáme vajíčka a miešame do stuhnutia.  Hotovú zmes primiešame k uvarenému cíceru a dobre rozmixujeme.  Nakoniec dochutíme soľou, korením a podávame.

 

 

Nátierka z cíceru (vajíčková)

Suroviny:

malá šálka suchého cíceru, 1-2 vajíčka,  cibuľa, korenie, soľ, papriková pasta, horčica..

Postup:

cícer namočíme do vody, najlepšie cez noc. Nasledujúci deň cícer uvaríme v inej vode do mäkka. Zároveň s cícerom varíme aj vajíčka -natvrdo.  Odstavíme a necháme vychladnúť. Cícer spolu s vajíčkami natvrdo zmixujeme, pridáme nasekanú cibuľu a koreniny podľa chuti (papriková pasta, horčica, kečup, cesnak ...atď)

* tip:  cibuľku môžeme pred pridaním do nátierky orestovať na oleji. Vznikne zaujímavá varianta chuti.

 

 

Nátierka z cíceru (rybacia)

Suroviny:

malá šálka suchého cíceru, sardinky v oleji, cibuľa, korenie, soľ,

Postup:

cícer namočíme do vody, najlepšie cez noc. Nasledujúci deň cícer uvaríme v inej vode do mäkka.  Odstavíme a necháme vychladnúť. Cícer spolu so sardinkami zmixujeme, pridáme nasekanú cibuľu a koreniny podľa chuti (papriková pasta, horčica, kečup, cesnak atď)

 

 

Guláš z hlivy ustricovej

Suroviny:

500g hlivy, cca 250g zemiakov, 2-3 cibule, 2-3 strúčiky cesnaku, korenie, soľ, olej, majoránka, rasca, červená paprika, trocha tmavej múky

Postup:

na oleji krátko podusíme pokrájanu cibuľu, pridáme hlivu, pokrájanu na menšie kúsky. Necháme spolu dusiť na menšom ohni. Občas premiešame.  Keď  hliva zmäkne (cca po 20min), zaprášime ju múkou a červenou paprikou.Krátko podusíme. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko zalejeme vriacou vodou tak, aby zemiaky boli ponorené.   Pridáme majoránku, rascu, soľ a korenie a všetko spolu necháme cca 10-15 min. vrieť.  Hneď  ako sa uvaria zemiaky, je guláš hotový.